Widget Recent Post No.

Saç Düzleştirici Tarak

Meğer cennet Akdeniz'deymiş: Malta



tüy toplayıcı fırça seti

Birkaç yıl öncesine kadar hakkında fazla bir bilgiye sahip olmadığım bir ada, Malta. Oysa ki Malta adasına gittikten sonra hakkında belki de hiç söylenmemiş pek çok şey vardı gördüğüm, duyduğum, tattığım, hissettiğim... Dönüş günü, neredeyse “Dönmeyelim, burada kalalım” dedirtecek kadar...
Sicilya’nın güneyinde, Akdeniz’in ortasında bir Adalar Devleti… Üç büyük ve iki küçük adadan oluşuyor. Malta, Gozo ve Comino... Neredeyse hiç dağ olmayan adanın kilometrelerce uzunluktaki kıyılarında harika kumsalları, koyları ve limanları var. Ilık kış ve sıcak yaz ayları ile nefis bir iklime sahip. Ekonomisi oldukça düzgün, halkın refah düzeyi oldukça yüksek.
Gelirlerinin çoğu turizm kaynaklı. Malta’daki elliden fazla dil okuluna dünyanın pek çok ülkesinden gelen öğrenciler sayesinde sokaklar daima cıvıl cıvıl… 1980 yılında Robin Williams’ın başrolünde oynadığı “Popeye” isimli müzikal film Malta’nın Mellieha şehrinde çekilmiş.

Geçmişi tarih öncesi dönemlere kadar uzanan adaya ilk gelenlerin Sicilyalılar olduğu söyleniyor. Daha sonra Fenikeliler, Kartacalılar, Romalılar, Araplar ve Fransızların hüküm sürdüğü ada en son İngiltere egemenliğindeyken 1964 yılında bağımsızlığına kavuşmuş ve 2004 yılında Avrupa Birliği üyesi olmuş.

Malta’da adanın her yerine ulaşım son derece kolay. Valetta şehrindeki ana terminalden adanın her yanına otobüs kalkıyor. Adada İngilizce konuşuluyor, ancak Maltizce de günlük hayatta halk tarafından çok kullanılıyor. İtalyanca, Arapça, Fransızca, İspanyolca karışımı bir dil olmasına rağmen ağırlıklı olarak Arapçadan etkilenmiş.

Malta’nın önceki ismi Melita’ymış ve Yunanca’da ‘Bal adası’ anlamına geliyormuş. Malta’nın iki sembolü var. Birisi “Luzzu” denilen Malta botları, diğeri ise şövalyeler tarafından kullanılan “Malta Haçı”. Tavşan yahnisi Malta’ya özgü bir yemek, “Cisk” ise Malta birası.


 




Yorum Gönder

0 Yorumlar