Ana Renkler, Ara Renkler Ve Anlamları
Bilimsel olarak tanımlamak gerekirse gözün retinasına faklı dalga boylarında gelen ışıklar renk adı verilen durumu meydana getirir.
Işığın hareketi esnasında dalga boyu ve frekans birbirine ters orantılı olarak hareket eder. Bu açıdan bakıldığında dalga boyu en yüksek olan rengin kırmızı, en düşük olan rengin ise mor olduğunu söyleyebiliriz.
Frekans söz konusu olduğunda ise en yüksek frekansa sahip renk mor, en düşük frekansa sahip renk ise kırmızıdır.
Renk çemberi ise tüm renklerin bir araya gelmesi ile oluşur ve üzerinde toplam altı renk vardır. Bu altı adet renk ana renkler ve ara renkler olarak iki gruba ayrılır. Bu sınıflandırma yapılırken dikkate alınan özellik renklerin doğada tek başlarına bulunup bulunmamasıdır.
1-ANA RENKLER
Ana renk grubuna dâhil olan renklerin özelliği doğada tek başlarına bulunabilmeleridir. Bu ana renkler kırmızı, sarı ve mavidir.
Gerçekten doğada etrafımıza baktığımız zaman bu üç ana rengi oldukça sık olarak görürüz. Ana renklerin bir diğer özelliği ise farklı oranlarda bir araya gelerek ara renkleri oluşturmalarıdır.
2-ARA RENKLER
Ana renklerin birbiri ile karışması ile oluşan ara renkler turuncu, yeşil ve mordur. Bu renklerin oluşumunu aşağıda sunulduğu haliyle bir tablo haline getirebiliriz;
Turuncu =Kırmızı ve sarının eşit oranda karışması
Mor =Kırmız ve mavinin eşit oranda karışması
Yeşil =Sarı ve mavinin eşit oranda karışması ile oluşur
Ana renkleri farklı oranlarda karıştırarak bilinen ara renklerin değişik tonlarını veya siyah ve beyaz ekleyerek farklı ara renkleri elde etmek de mümkündür.
Örneğin az miktarda mavi ve çok miktarda sarı ile açık yeşil oluşturabilir ya da kırmızıya bol miktarda beyaz ekleyerek pembe elde edebiliriz. Bu noktada çok sık sorulan bir soru karşımıza çıkar; siyah ve beyaz renk midir?
3-SİYAH VE BEYAZIN OLUŞUMU NASILDIR?
Doğada bulunan altı adet ana ve ara renkler dışında karşımıza çıkan siyah ve beyazın gerçekten renk olup olmadığı konusu sıkça tartışılır.
Daha önce bahsi geçen, ana ve ara renkler toplamı ile oluşan renk çemberinde siyah ve beyaz bulunmaz. Bu tabloda siyah ve beyazın bulunmama sebebi diğer renkler gibi dalga boyu ve frekans boyu ile meydana gelmemeleridir.
Beyazın özelliği gün ışığında bulunan tüm farklı dalga boylarının yansıtmasıdır. Siyah ise tam tersi bir şekilde ışık içerisinde tüm dalga boylarının yutar.
4-RENKLER VE YARATTIKLARI ALGILAR
Ana ve ara renkler hakkındaki bilimsel açıklamaların yanı sıra renklerin psikolojik durumlar üzerine etkileri de büyüktür.
Genel olarak bakıldığında sarı renk uyarı işareti olarak algılanır ve bu tarz işaretlerde kullanılır. Kırmızı canlılığı temsil eder ve ayrıca iştah üzerinde olumlu etkisi vardır.
Yeşilin sessizliği ve yaratıcılığı temsil ettiği düşünülürken, mavi huzuru ve güveni, mor güzelliği, asaleti ve hüznü, turuncu renk ise sıcaklığı ve samimiyeti çağrıştırır.
0 Yorumlar