Köpek Tüy ve Deri Bakımı
Köpek postu olan bir hayvandır. Bu post, onları dış etkenlere karşı koruma sağladığı gibi aynı zamanda da onlara güzellik katar. Köpeklerin bir bölümün tüyleri kısa, bir bölümünün orta uzunlukta tüyleri, geri kalanının ise olabildiğince uzun tüyleri vardır. Doğal olarak uzun tüylü köpek türleri, daha büyük ve itinalı bir bakım gerektirir. Özellikle tüy değiştirme dönemleri olan ilkbahar ve sonbahar aylarında, bu bakım daha da bir özen ister. Köpeklerin tüy bakımı yapılmadığı takdirde, yaşadıkları bütün çevre tüy döküntüleriyle dolar. Bu durum insanların sağlığı açısından büyük sakıncalar içerir. Köpek için ise başka açılarından sorun yaratabilir. Fırçalanmayan ve bakımı yapılmaya tüyler köpeğinizi rahatsız eder, kaşındırır. Tüylerini kendi çabasıyla düşürmeye, uzaklaştırma çalışır. .
Bu çaba onların yaralanmasına, cildinin çizilmesine veya mikrop kapmasına yol açabilir. Hatta köpeğinizde bazı köpek deri hastalıkları dahi görülebilir. Tüm bu sakıncaları önlemek, köpeğinizin sağlıklı bir cilde sahip olmasını sağlamak için, normal zamanlarda gün aşırı, tüy değiştirme mevsimlerinde günde bir kez köpek fırçası ile fırçalamak gerekir. Ancak derinin bu zaman diliminde son derece hassas olduğu unutulmamalıdır. Bu sebeple sert kıllı fırçalar kullanmaktan uzak durmanızda fayda vardır. Köpeğin özel bakım gerektirmeyen zamanlarında ise genel olarak şu şekilde bir bakım yapılabilir. Köpeğin tüylerinin fırçalanmasına baş kısmından başlanılır ve orta sertlikteki köpek fırçası ile hayvanın gerisine doğru sıkıca sıvazlanarak taranır. Sırt bölgesinin taraması bitince, göğüs kısmı ve köpeğin yanları aşağı doğru ayak kısımlarına varıncaya dek tertipli sıralar halinde fırçalanır. Bundan sonra kıllar çıkış yönünün tersine bir kez daha fırçalanır.
Bu tarayış, kıl diplerini güçlendirdiği, deriye masaj yerine geçtiği gibi, kıl diplerine yerleşmiş bulunmakta olan toz ve zararlı maddeleri de kabartır. Bundan sonra tekrardan düzgün yönde bir fırçalama ile tüy bakımının birinci aşaması bitirilir. Islatıldıktan sonra suyu iyice alınan pamuklu bir bez parçası, eski bir fanila ile köpeğin tüyleri çıkış yönünde bastırılarak silinir. Köpeğin göğüs, karın, bacak araları iyice temizlenir. Bu sırada köpeğin derisi iyice araştırılarak kene, pire gibi zararlıların bulunup bulunmadığına bakılır. Şayet görülürse gerekli tedbirler alınır
0 Yorumlar