Selülit nedir?
Selülit bilimsel olarak kesin bir nedeni kanıtlanamamış olsa da, uzmanlar tarafından yapılan araştırmalar sonucunda, asıl nedenin uzun süre hareketsizlik halinden kaynaklandığı belirtilmiştir.
Bayanların çoğunluğunda görülen bu durum, aslında bir hastalık değil fakat görsel olarak rahatsız edici olan, bölgesel olarak görülen, epidermiste portakal kabuğu görünümü veren, kıvrımlı ve pürüzlü bir görünüş yaratan fiziksel bir durumdur.
Selülit neden olur?
Bayanların %80-90'ında görülen selülitin oluşum nedenleri dolaşım bozukluğundan kaynaklanmaktadır. Bilindiği üzere dolaşım bozukluğunu etkileyen en faktörlerden biri, uzun süre hareketsizliktir.
Günümüzde teknolojinin ilerlemesi ve hayatın kolaylaşması ile birlikte, bayanlar daha az hareket eder olmakla birlikte bu sorunlarda son yıllarda hızlı bir artış olmuş ve çoğu bayan bu problemle karşı karşıya kalmıştır.
Selülit nedir?
Aslında genel olarak selülit; bacak, diz, kalça, göbek, diz yanları ve kolların üst kısımlarında oluşan yağ, su ve tuzun birikmesi ile bu bölgelere yerleşerek, portakal kabuğu görünümlü, estetik açıdan rahatsız edici, bayanlarda çokça görülen bir problemdir.
Selülit neden olur?
Bu problemin oluşumunu tetikleyen elbette ki tek başına sadece hareketsizlik faktörü değildir tabi ki. Farklı unsurlarda eklenerek bu oluşuma neden olabilir. Örneğin aşırı tuz tüketimi etken bir faktör iken yine vücudun o oranda susuz kalması, yeteri miktarda su tüketilmemesi de etken olabilmektedir.
Yine özellikle birincil derece selülite neden olan bir diğer neden ise, aşırı derecede cafein ve asitli içecek tüketimidir. Günümüzde malesef bayanlar arasında özellikle kahveye aşırı bir düşkünlük oluşmuş ve bu probleminde daha da artmasına neden olmuştur.
Selülitin Başlıca Ana Nedenleri:
1- Genetik
2- Kan dolaşımı bozuklukları
3- Hareket azlığı
4- Hormon Bozukluğu
5- Dengesiz Beslenme
6- Aşırı kahve, asitli içecek, alkol v.b içeceklerin tüketimi
7- Psikolojik unsurlar
Selülitin En Çok Belirdiği Dönemler:
Selülit hamilelik dönemlerinde, kilo artışı ve hormonların değişimi ile birlikte anne adaylarında yoğun olarak meydana gelmektedir.
Ayrıca yine gelişim döneminde olanlarda da yine hormon ve fiziksel değişimlerin etkeniyle belirli bölgelerde rastlanmaktadır. Yine Menopoz dönemindeki kadınların çoğunda da selülit belirtileri baş göstermektedir.
Kilo artışı yada kilo kaybı gibi durumlarda da sıklıkla ortaya çıkan bu durum etkenlere göre değişiklik göstererek her yaş grubunda görülebilmektedir.
Selüliti Engellemek İçin Alınabilecek Önlemler:
Selülit oluşumunu yada var olan selülitlerin ilerlemesini hafifletmek amacı ile yapılması gerekenlerin başında öncelikle iyi beslenme ve kötü alışkanlıklardan kurtulmak gerekir.
Asitli, kafeinli ve alkol gibi içeceklerin tüketimine derhal son verilmelidir. Yüksek kalorili besinlerden kaçınmalı ve yağlı yiyecek tüketiminden uzak durmalıyız.
Vücutta biriken toksinler ve ödemlerden kurtulmak için bol su tüketilmeli, günde en az 1,5 litre su içilmelidir. Bol hareket ve yürüyüşler yapılarak kan dolaşımı hızlandırılmalıdır.
Selülitin Tedavisi Var mıdır?
Selülitli bölgelerin yok olması biraz zaman alsa da, düzenli beslenme, masaj, yürüyüş, bol su tüketimi ile iyileşme gözlenir ve ilerlemesi durur.
Selülit nedir, neden olur hakkındaki yazımızı okudunuz.
0 Yorumlar