Widget Recent Post No.

Saç Düzleştirici Tarak

Meditasyon Teknikleri - Meditasyon Nasıl Yapılır



tüy toplayıcı fırça seti

Meditasyon teknikleri ve meditasyon nasıl yapılır üzerine internette bulduğum en iyi makaleleri siz okurlarım için bir araya getirmeye çalıştım. Umarım beğenirsiniz:


Meditasyon Nasıl Yapılır – Meditasyon Teknikleri: Meditasyon nasıl yapılır?

Bütün mesele şimdiye kadar, ne olduğunu bilmeyen kişiler tarafından yanlış anlatılmış olmasındadır. Meditasyonu anlatmak ve öğretmek için de ne öyle yüzlerce sayfalık kitaplara ve ne de saatler ve günlerce süren konuşmalara gerek vardır.

Benim rastladığım hemen hemen her kaynak meditasyon yapmayı anlatmaya başlarken işin esası olarak “Zihninizi durduracaksınız” veya “Zihninizi tamamen boşaltacaksınız” veya “Hiç bir şey düşünmeyeceksiniz” diye başlıyor. Sonra da bir sürü şey anlatıyorlar. Fakat bu zihni durdurmak, boşaltmak, düşünmemek nasıl olabilir? Nedir? buna değinen yok. Sanki bu zihin durdurmak, gözlerini kapatmak veya kafayı kaşımak gibi insanın tabii bir işleviymiş gibi bahsediyorlar. İşte başarısızlıklar da burada başlıyor.

Kaynak: http://www.hurriyet.com.tr/astroloji/7178606.asp


meditasyon nasıl yapılır meditasyonun faydaları transandantal Meditasyon

Nasıl meditasyon yapacağım ?
Meditasyon yapmayı öğrenmek hiç de sanıldığı gibi zor değildir. Rahatsız edilmeyeceğiniz sessiz bir yer bulun; oturun ya da bir şilte, yatak ya da mindere uzanın. Baştan aşağı bütün kaslarınızı gevşetin, gözlerinizi kapatın ve derin nefes alın. İleriki sayfalarda size başlangıçta kolaylık sağlayacak bir temel meditasyon seansı örneğini bulacaksınız, ama benim önerim, sizin kendinize özgü bir meditasyon yöntemi geliştirmeniz. Çok iyi yönlendirici meditasyon DVD’leri, CD’leri ve kasetleri de mevcuttur.

Eğer meditasyon yapmayı denediyseniz, ama kafanızın içinde uçup duran düşüncelerden kurtulamadıysanız bir kez daha deneyin. Bazı insanlar bunun meditasyonun önemli bir özelliği olduğuna inanıyorlar, çünkü bilinçaltınızdaki bütün düşünceleri kafanıza taşımanızı sağlıyor. Bunu tavan arasında saklı duran şeyleri düzenlemek ya da bilgisayarınıza format atmak gibi düşünebilirsiniz. Zihninizi nasıl boşaltacağınızı öğrenmeniz çok uzun sürmeyecektir.

İç konuşmalarınıza bir dur demek için, sessizce bir kelimeyi ya da mantrayı tekrar edin. Dini olabilir, felsefik olabilir ya da söylediğinizde kendinizi iyi hissettiren herhangi bir şey.olabilir. Ya da sadece nefesinize odaklanın. Düşüncelerin dikkatini dağıtması canınızı sıkmasın -yeniden başlayın. Odaklanmada önemli olan rahat nefes almak ve dışarıdan gelen düşüncelere izin vermemektir. Rahatlayıncaya kadar birkaç kez denemeniz gerekebilir, ama sessiz ve sakin geçirdiğiniz her an sağlığınıza iyi gelecektir.
Kendinize her gün meditasyon için yirmi dakika ayırın. Meditasyon sırasında saatinize bakabilirsiniz, ama sakın alarm kurmayın; çünkü bir anda irkilebilir ve vücudunuzun rahatlığını bozabilirsiniz. Bitirdikten sonra, birkaç dakika sessiz oturun ve o rahatlığın üzerinize tamamen yerleşmesine izin verin. Meditasyonu günlük yaşamınızın bir parçası haline getirin. Zihniniz temizlenecek, size verilen görevleri daha iyi yapacaksınız, kendinizi yenilenmiş hissedeceksiniz ve yaşlanma saatini de geri çevireceksiniz.

Temel meditasyon seansı
• Sesten ve telefonlardan (cep telefonunuz da dahil] uzak sakin bir yer bulun.
• Rahat bir yere oturun (ya da ayık kalabilecekseniz uzanın!)
• Dik oturun, boynunuzu düzleştirin ve çenenizi göğsünüze doğru bir miktar eğin.
• İlk beş dakikayı vücudunuzdaki her kası gevşetmeye ayırın. Burnunuzdan rahat ve yavaşça nefes almaya odaklanın.
• Nefes aldıkça, aldığınız ve verdiğiniz her nefese, nefesler arasındaki doğal duraksamaya odaklanın.
• Dikkatinizi kaybetmeye ve başka şeyler düşünmeye başlarsanız, düşüncelerinizin size doğru gelen ve anında dağılan bulutlar olduğunu gözünüzün önüne getirmeye çalışın.
• Seansın sonunda, ilk birkaç dakika çok yavaş hareket etmeye özen gösterin -özellikle de yatıyorsanız.



Meditasyon

Meditasyon nasıl yapılır

Burada sizlere beden, nefes ve kalp/zihin farkındalığına dayanan kolay bir yaklaşımdan bahsedeceğim. Buradaki her unsur önemli ve meditasyon uygulamasının farkındalıkla yapılması için her birinden yararlanmamız gerek. Meditasyona başlarken kendinize varmak için zaman tanıyın. Zamanla daha odaklı, “an”da ve daha açık olduğunuzu göreceksiniz. Gevşeyin, zihninizi veya bedeninizi zorlamayın. Uygulama sürenizi başlangıç, orta ve sonuç olarak üç aşamalı görmek size yardımcı olur. Kendinize varmak ve yerleşmek için birkaç dakikanızı ayırın. Farkındalığı geliştirmek için belli bir süre ayırın. Meditasyon sonunda rahatlamak ve uygulamayı bitirmek için yine birkaç dakikanızı ayırın. Kendinize varma ve beden, kalp, zihin bütünleşmesi süreci yeniden tekrar tekrar başlar.

Burada size öğreteceğim meditasyon uygulamasında kendinizi iyi hissedebilirsiniz. Böyle bir hoşnutluk oluşsa da burada bizim için önemli olan farkındalığın gelişmesi ve kendimize ve çevremizdekilere sergilediğimiz tavırlarda farkındalık geliştirerek zihni dönüştürme niyeti. Kötü, hatta kızgın, sinirli, dalgın ve kederli hissetmek de mümkün. Ancak meditasyon yaparak deneyimlerimize karşı daha sabırlı bir farkındalık getirmeye başlarız. Böylece sihirli dönüşüm işlemeye başlar.

    Duruş Ağırlığı toprağa bırakabildiğimiz temelleri sağlam bir duruş araştırırız. Sırt dik ve beden hizada olmalı böylece eklemler hizaya girerek omurga doğal şekline kavuşur (sthiram – sağlamlık). Minimum kas eforuyla bırakmaya başlarız. Denge ve rahatlık hissi araştırırız (sukham – rahatlık). Bununla birlikte rahatsız da hissedebiliriz. Sonuçta yaşayan varlıklar olarak hissettiğimiz bu acı ve ağrılar gayet doğal. Duruş farkındalığı kapladığımız alanın farkında olmamızın yanısıra bir dereceye kadar çevremizdeki alan ve enerjilerin de farkına varmamız anlamına gelir. Duruş farkındalığı derken bulunduğumuz odadan, odadaki kişilerden ve daha geniş perspektifte yaşadığımız alan veya manzara farkındalığından bahsediyoruz. Yani meditasyon yaptığımız yerdeki şehir, dağlar veya deniz.

    Karnınıza doğru nefesler Dikkatinizin %50’sini karnınıza yönlendirerek karnın iniş çıkışlarını hissedin. Bu sayede dikkat bedenin alt bölümlerine yönelerek enerji topraklanır. Dikkatin geri kalanı duruşta ve deneyimimizin duygusal alanındadır.

    Duygusal alan Uygulama esnasında kendimizi açarak iç dünyamızla tanışmaya başlarız. Karşılaştığımız herşeyi kabul ederiz. Bedeni yaşantımızın saklandığı bir depo gibi düşünün. Herşeyi bu depoya atarız. Kendimizi duyguların değişimine, düşüncelerin akışına, sembollere ve deneyime açmaya başlarız. Nefes ve beden farkındalığı belli bir düşünce ve duyguda kaybolmak yerine merkezimizde ve açıklıkla kalmamızı sağlar. Bedenimizde o an ne oluyorsa farkına varıp bedene ve nefese tekrar geri gelmek devam eden bir süreç. Araştırdığımız veya geliştirmek istediğimiz bedenin nasıl olduğu fikri değil bedenin o an nasıl hissettiği duygusu. Burada Yin yoga uygulamasıyla belirgin bir ilişki var.

    Şefkat Bedende o an ne oluyorsa şefkatle, sabırla, bonkörlükle ve hoşnutluk duygusuyla yaklaşmayı araştırıyoruz. Söylemesi kolay ama yapması zor. Çoğumuz kendinden hoşnut değil. Sevdiğiniz ve takdir ettiğiniz yönlerinizi düşünün. Hiç birşeyi atlamadan ortaya çıkan her düşünceyi kabul edin. Bu düşüncelerin ortaya çıkmalarını ve yok olmalarını izleyin. Zihnin dalgalanmalarına saplanıp kalmanıza gerek yok. Bedene, duruşa ve nefese tekrar tekrar dönmek önemli.

    İnanç veya güven Sanki bir kral gibi asalet ve zerafetle oturabiliriz. Kendimize değer vermek, meditasyona ve ayırdığımız zamana değer vermek bunun içsel yönleri. Meditasyonun işe yarayacağına ve o esnada ne olursa olsun bizde de birşeylerin ortaya çıkacağına inanırız.

 

Meditasyon esnasında bütün bu öğelerden yararlanırız. Duruş, karına doğru nefesler ve duygusal alan meditasyonun farkındalık yönü. Şefkat ve inanç ise sevgi ve iyilik metta veya maitri (Pali ve Sanskrit dillerinde) yönü.



Meditasyon Teknikleri - Meditasyon Nasıl Yapılır: Meditasyon’un faydaları

Meditasyonun pozitif etkileri hakkında yazmadan önce, aslında en büyük pozitif etkinin meditasyonun kendisi olduğunu belirtmemiz gerekir. bu da, kişinin meditasyonda hissettiği neşe konumu o kadar derin ve tatmin edicidir ki, kişi herhangi bir başka etkiye bakmaz, kişi sadece kendi iyiliği için meditasyon yapar. ancak, aynı zamanda, meditasyonun yaşamımızın her alanında pozitif bir etkisi vardır. nedeni, meditasyon yapan bir kişinin sübtil sistemi (Çakraları ve enerji kanalları) temizlenir ve dengeye gelir ve böylece bütün yaşam dengeye gelir ve mutluluk ve huzurla dolar. meditasyonun en basit etkisi, sağlığın düzelmesidir. Ancak burada, meditasyonun bir tedavi tekniği olmadığını yada alternatif tıp olmadığını vurgulamak önemlidir. her şey çok basittir: sağlıklı olmak için, kişi sağlıklı bir yaşam sürmelidir. Ancak, “sağlıklı yaşam” sadece uygun fiziksel koşullar demek değildir, daha derin anlamda çakraları temiz tutmaya yardım eden bir yaşam şeklidir. Ve meditasyonun yaptığı kesinlikle budur.

 Çakralar bir kez temiz olduğu zaman, baktıkları kontrol ettikleri organlara yeterli enerjiyi sağlarlar. Ve böylece, organlar sağlıklı hale gelir ve fiziksel rahatsızlıklar kaybolur. Tedavi edilemez diye düşünülen hastalıkların sadece birkaç ay içinde tedavi edilmesine sıkça rastlanır. aslında, bunda mucizevi bir şey yoktur: derin düşünme ve iç gözlem yoluyla kendimizi düzeltirken, açgözlülük, ihtiras, öfke, vb. gibi düşmanlarımızdan da kurtuluruz. Çakraların dilinde, bu, çakralarımızın temizlendiği anlamına gelir. Ve, sonuç olarak, kişi fiziksel, akılsal ve duygusal olarak da sağlıklı hale gelir.

Meditasyonun diğer bir pozitif etkisi de, günlük hayatımıza getirdiği dengedir. o denge sonucu, kişi ne iş yaparsa yapsın, onu daha iyi yapar ve daha çaba harcar. Böylece, kişi işte daha başarılı olur. ve bu başarı çok sıkı yada çok fazla çalışarak değil ancak işi daha iyi yaparak kazanılır. düzenli olarak meditasyon yapan kişi, işinden neşe duyar ve bu, kendinizi tüketmeden başarılı olursunuz. benzer şekilde, ailemiz ve sosyal ilişkilerimizde gelişir çünkü meditasyon yapan bir kişi diğerlerinde hatalar bulmak yerine kendine bakma davranışını kazanır. Daha da fazlası, böyle bir kişi, diğerlerine karşı daha pozitif bir davranış içinde olur ve onlarla tartışmak yerine insanlara yardım eder.



Yorum Gönder

0 Yorumlar